Et bærekraftig landbruk

Alt starter på gårdene. God dyrevelferd, fôr med lavt klimaavtrykk, produksjon av fornybar energi og god ressursutnyttelse er viktige satsingsområder for et bærekraftig landbruk. Bøndene spiller en nøkkelrolle i denne utviklingen.

Vi har tatt det grønne skiftet på alvor, og det er motiverende å se at tiltakene vi har gjennomført, blir lagt merke til.
Forbilder innen bærekraftig landbruk
Tove og Snorre Hellesvik, slaktekyllingprodusenter i Norsk Kylling, var i 2024 semifinalist til Landbrukets bærekraftpris. Prisen anerkjenner bønder som har tatt konkrete grep for å drive mer bærekraftig og lønnsomt. Selv om Tove og Snorre ikke gikk av med seieren, er det en stor ære å være en av tolv gårder i landet som leverer i toppsjiktet av et klimasmart landbruk.
– Dette er en viktig anerkjennelse av jobben vi har lagt ned for å gjøre driften mer bærekraftig. Vi har tatt det grønne skiftet på alvor, og det er motiverende å se at tiltakene vi har gjennomført, blir lagt merke til, forteller Tove og Snorre.
Juryens begrunnelse
Tove og Snorre Hellesvik fra Trøndelag er nominert til Landbrukets bærekraftpris for sitt engasjement innen bærekraftig slaktekyllingproduksjon. Sammen driver de to fjøs med kapasitet til å produsere opptil 280 000 kyllinger i året. De har tatt flere grep for å redusere klimafotavtrykket på gården, som å installere solceller på taket for å dekke energibehovet, og flisfyring for oppvarming. På gården legges det stor vekt på dyrevelferd, med saktevoksende kyllinger som får god plass og tilgang til aktiviteter som stimulerer naturlig atferd.
Juryen mener at Tove og Snorre viser at det er mulig å drive en lønnsom gård med fokus på miljøvennlige energiløsninger og høy dyrevelferd. De inspirerer andre bønder til å kombinere økonomisk suksess med ansvar for miljøet.

Vi ønsker å være mest mulig selvforsynt med ressurser og tenke gjenbruk der det er mulig. På gården har vi et flisfyringsanlegg som drives med flis fra egen skog, samt en varmegjenvinner som utnytter varmen fra dyrerommet. På sikt planlegger vi å etablere solcelleanlegg. God ressursutnyttelse handler ikke bare om dagens drift – det er også en investering i fremtiden og kommende generasjoner.
Energi- og ressursbruk
Bøndene vi samarbeider med ligger langt fremme når det gjelder investering i miljøvennlige energikilder og teknologi. Mange har tatt i bruk biobrensel og solcelleanlegg, samt energieffektive ventilasjonssystemer og løsninger for varmegjenvinning.
Hele 67 prosent av fjøsarealet i verdikjeden drives nå på fornybar energi. Det tilsvarer en reduksjon i utslipp på 44 prosent siden 2020. Smarte valg i fjøset, kombinert med mer effektiv ressursbruk, utgjør en stor forskjell – både for miljøet og for maten vi produserer.

Samarbeid for pollinerende insekter
Siden 2021 har vi hatt et årlig prosjekt der bønder sår blomsterstriper langs kornåkrene for å styrke insektmangfoldet. Prosjektet ble initiert i samarbeid med NIBIO og Felleskjøpet, og har hjulpet oss å slå fast at blomsterstripene er en viktig matressurs for pollinerende insekter. I 2024 hadde vi 16 000 kvadratmeter blomsterstriper på gårdene, og 10 000 kvadratmeter rundt slakteri og foredlingsanlegget.