Verdien av å tenke større enn oss selv

Visjoner og ambisiøse mål er ikke nok til å skape endring. Små og store forbedringer krever mot og gjennomføringsevne. Innsatsen til alle menneskene i Norsk Kylling viser at det å ta ansvar gir resultater.
På ett år har vi redusert utslippene med 5,5 prosent, for hver kilo kylling vi produserer.
Vi har halvert andelen soya i kyllingfôret siden 2020, til kun 9 prosent.
Dyrevelferden er bedre enn noen gang, med lav dødelighet og gode resultater i alle produksjonsledd.
Forsknings- og utviklingssamarbeid har redusert matsvinn og gitt 700 000 flere middager.
Med halalsertifisering vil kylling med bedre dyrevelferd bli tilgjengelig for flere.
I 2024 har vi vist at det er mulig å gjøre dyrevelferden enda bedre og utslippene fra produksjonen vår lavere. Selv om produksjon av kylling har gått opp, har utslippene våre gått ned. Fra 2023 har vi redusert utslippene med 5,5 prosent, for hver kilo kylling vi produserer. Siden 2020 er utslippene redusert med hele 20 prosent. Det er en imponerende laginnsats fra alle i verdikjeden vår!
Fôret kyllingen spiser står for 70 prosent av utslippene våre, og det å finne kortreiste og mer bærekraftige proteinkilder til kyllingens fôr en av våre viktigste oppgaver fremover. I 2024 har vi redusert soyaandelen til 9 prosent, og med et titalls forskningsprosjekter jobber vi målrettet mot et helt soyafritt fôr i 2030.
Dyrevelferd i verdensklasse
I 2024 leverte vi tidenes beste resultat på dyrevelferdsparametere. Dette var vårt første år med full drift i det nye slaktekyllingrugeriet på Støren, og vi ser tydelige gevinster av investeringene vi har gjort. Vi har også fått enda flere dyktige bønder med på laget, som hver dag gjør sitt aller beste for dyrene. Det er ingen tvil om vårt gode samarbeid på tvers i verdikjeden, og vår felles innsats for å bedre dyrevelferden, gir en mer ansvarlig matproduksjon.
Med egne erfaringer, og kunnskap fra norsk og internasjonal forskning, har vi med stor interesse fulgt regjeringens forslag og Stortingets behandling av ny dyrevelferdslov. Selv om vi ønsket oss et strengere regelverk, med tydelige krav til bruk av kyllingtype og mer plass, er vi glad for at Stortinget har anerkjent verdien av to av ECC-kravene som Norsk Kylling har fulgt siden 2022. Det at det nye lovverket stiller krav til aktiviteter og leker til kyllingene, og at alle nybygde fjøs skal bygges med vindu, er ikke bare viktig for bonde- og dyrevelferden. Det er også viktig for omdømmet til bransjen. Åpenhet og transparens er viktig for å bygge tillit, for samarbeid og videre utvikling.

Åpenhet og transparens er viktig for å bygge tillit, for samarbeid og videre utvikling.
Et arbeidsmiljø i utvikling
Søkertallene til ledige stillinger i Norsk Kylling har vært rekordhøy, og aldri før har så mange søkt jobb hos oss. Vi har også i år økt antall lærlinger, og stadig flere av våre medarbeidere tar fagbrev. I løpet av året disputerte fagsjefen vår på dyrevelferd, Merete Forseth, på sin doktorgrad om forskjellen i dyrevelferd mellom Hubbard og Ross 308. Med kompetanse, mot og engasjement gir de et svært viktig bidrag til vår videre utvikling av arbeidsmiljøet, dyrevelferden og framtidsrettede tekniske løsninger.
Samtidig ser vi at sykefraværet har økt, og vi jobber tett med både tillitsvalgte, mellomledere og bedriftshelsetjenesten for å se på hvordan vi sammen kan ta tak i denne utfordringen med riktige tiltak.
Ansvarlig matproduksjon
Som en av Norges største produsenter av kylling, har vi ansvar for å gjøre kylling tilgjengelig for flere. Etter en to år lang prosess, ble Norsk Kylling i 2024 sertifisert som halalprodusent av kylling. Den adskilte halalproduksjonen er også etter ECC-standard og med de samme høye kravene til dyrevelferd på slakteriet. Over 450 REMA-butikker har nå tatt inn halalkylling, noe som viser hvor viktig denne produksjonen er for integrering i hele Norge, og at muslimer får tilgang til halalkylling i sitt nærmiljø.
Holdbarheten på produktene vi produserer har også gått opp, og vi jobber aktivt for å redusere matsvinn. Gjennom tett samarbeid med utstyrsleverandørene våre har vi bidratt til bedre produksjonsutstyr som gjør det mulig å hente ut enda mer kjøtt fra kyllingen. Som først i verden har vi pilotert og utviklet en helt ny maskin som skjærer ut fire gram mer kjøtt fra kyllingfileten. Det kan høres lite ut, men i løpet av ett år utgjør det 700 000 flere middager og 140 tonn mindre matsvinn.

Jeg er stolt av alle i verdikjeden som hver dag bidrar og utgjør en forskjell for Norsk Kylling.
Ledertrøya forplikter
Arbeidet til Norsk Kylling har også i år blir anerkjent med flere utmerkelser. Jeg er glad for at arbeidet vårt blir lagt merke til, med utmerkelsen Årets Miljøfyrtårn for konsern og store virksomheter, grønt lys i Dyrevernalliansen sin forbrukerguide, og ikke minst at norske forbrukere, for tredje år på rad, har kåret Solvinge til den mest bærekraftige merkevaren for kylling.
Ambisjonen til Norsk Kylling er å bli verdens beste næringsmiddelverdikjede. Veien dit handler om små forbedringer på store utfordringer, og hvordan vi inspirerer, følger opp og utvikler menneskene vi har i hele verdikjeden. Vi er heldige som har ansvarlige og engasjerte eiere som heier på oss og gjør dette mulig.
Jeg er stolt av alle i verdikjeden som hver dag bidrar og utgjør en forskjell for Norsk Kylling – sammen har vi tatt den gule ledertrøya i bransjen og jeg ser frem til den videre utviklingen vår.