Forrige side
4.4 Kyllingfôret
Neste side

Kyllingfôret - vår største klimautfordring

Bilde

Fôr er den største utfordringen vår. Siden 2020 har vi redusert utslippene fra fôret med 14 prosent, men vi har fortsatt en lang vei å gå.

Vi skal ha soyafritt fôr

Kyllingfôret står for 70 prosent av klimafotavtrykket i verdikjeden. Skal vi nå målet vårt om å halvere utslippene innen 2030, er vi nødt til å tenke nytt.

I dag er soya en av de mest brukte proteinkildene i fôr til husdyr og fisk. Selv om all soya vi benytter er sertifisert og avskogingsfri, har den høye verdensetterspørselen til fôrproduksjon krevd store landarealer og bidratt til avskoging i sårbare økosystemer. For å finne bedre løsninger ser vi på alternative ingredienser som alger, gjærsopp, insekter og restråstoffer fra matproduksjon. Slike kilder kan produseres med langt mindre ressursbruk og ofte på avfall som ellers ville gått tapt.

Ved å ta i bruk sirkulære ressurser kan vi skape et matsystem hvor næringsstoffer holdes i kretsløp i stedet for å gå til spille. Et slikt skifte er ikke bare nødvendig for å redusere klimagassutslipp og arealbruk, men også for å øke matsikkerheten i en verden med voksende befolkning og press på naturressurser.

Andel soya i kyllingfôret (%)

Andel soya i kyllingfôret. Stiplet linje viser mål for 2025 og 2030

Bilde

Samarbeid er nøkkelen

I Norsk Kylling jobber vi aktivt med utviklingen av nye fôrløsninger. Vi samarbeider tett med bønder, forskningsmiljøer, teknologiselskaper, fôrleverandører, utdanningsinstitusjoner og myndigheter for å finne nye fôrråvarer med lavt klimafotavtrykk.

Fôrutvikling

Gjennom 2024 har vi hatt høy aktivitet innen fôrutvikling. I samarbeid med Skjetlein videregående skole og Grønt kompetansesenter har vi etablert et nytt forsøksrom for fjørfe ved skolen. Forsøksrommet er fullutstyrt for bingeforsøk med kylling, inkludert klimastyring og måling av vann- og fôrforbruk. Norsk Kylling var først til å ta det i bruk, da vi gjennomførte et forsøk for å undersøke effekten av biokull. Resultatene var svært lovende. Biokull har mange spennende egenskaper vi ønsker å utforske videre.

Bilde
Å gå foran i utviklingen av nye fôrråvarer er krevende, men helt avgjørende for å sikre ansvarlig produsert mat.

Vi har også egne forsøksfasiliteter vi har etablert sammen med en av bøndene våre. Her gjennomførte vi blant annet et banebrytende forsøk i samarbeid med NorInsect. Vi testet hele tørkede melormer som miljøberikelse til slaktekylling, som så vidt vi vet er det første forsøket av sitt slag i et norsk fjøs. Melormene ble strødd ut i bingene, og kyllingene viste stor interesse for å lete etter og spise dem – en aktivitet som stimulerer naturlig atferd og bidrar til bedre dyrevelferd.

Figuren er representativ for gjennomsnittlig fôrsammensetning i 2024

Neste side
4.5Gårdene