Forrige side
4.3 Forskning og utvikling
Neste side
Forrige side
4.3 Forskning og utvikling
Neste side

Samarbeid om innovasjon

Bilde

Vi har satt oss ambisiøse mål. Da er innovasjon en forutsetning for vekst og reduksjon av utslipp. Som helintegrert verdikjede kan vi iverksette utviklingsprosjekter i alle ledd – det er styrken vår.

Prosjekter på TRL-skalaen

Antall pågående prosjekter sortert etter Technology Readiness Level (TRL). Skalaen sier noe om hvor langt man har kommet i utviklingsprosessen, og hvilken grad løsningen er dokumentert og validert.

Innovasjon i drift

Norsk Kylling har de siste årene satset tungt på utvikling, med over 30 pågående forsknings- og innovasjonsprosjekter. Vi ser at nøkkelen til vellykkede prosjekter ligger i det tette samarbeidet mellom drift og forskningsmiljøene. Dedikerte innovasjonsressurser i organisasjonen sørger for å fange opp utfordringer fra ulike driftsområder, og koordinerer disse utfordringene inn mot forskningsmiljøene. Her får vi tilgang på verdifull kunnskap og ekspertise fra aktører som SINTEF og Nofima. Sammen utvikler vi bærekraftige løsninger basert på sirkulære prinsipper.

Bilde
Samarbeid bringer oss nærmere målene våre, og gir verdifull kompetanse.

Som forskningsrådgiver i Norsk Kylling, vet Nathalie Niyonzima verdien av prosjekter som kombinerer samarbeid og kunnskapsdeling.

– Prosjektene handler ikke bare om finansiering og støtte, men også om innovasjon, posisjonering og nettverksbygging. Vi lærer mye av å diskutere med de som tenker annerledes eller har kommet lenger enn oss. Samarbeid bringer oss nærmere målene våre, og gir verdifull kompetanse som blir igjen i organisasjonen lenge etter at prosjektet er avsluttet.

Bilde

En internasjonal FoU-portefølje

Vi har i en årrekke samarbeidet tett med fag- og forskningsmiljøer nær oss. I 2024 rettet vi også blikket utover Norge. Utfordringer knyttet til matproduksjon og utslipp stopper ikke ved landegrensene. Skal vi finne de beste løsningene må vi samarbeide på tvers av kontinenter, land og bransjer. Vi er involvert i små og store initiativer med aktører fra 18 land i Europa. Slik bidrar vi til en mer bærekraftig matproduksjon i et større perspektiv.

Tett på studentmiljøet

Som næringslivsaktør har vi et stort ansvar for morgendagens arbeidsplasser, og derfor satser vi på fremtidens hoder. For oss handler det om gjensidig kunnskapsdeling, inspirasjon og utvikling. Samarbeidet med utdanningsmiljøer er avgjørende for å sikre kompetanse og relevans i en næring i utvikling.

Vi tilbyr studentoppgaver, lærlingeplasser og caseoppgaver, og har et tett samarbeid med ulike utdanningsinstitusjoner. Kvalitetsavdelingen har årlig gjesteforelesning i faget matteknologi på NTNU. Vi har også jevnlig besøk av alt fra barnehager til universiteter og høyskoler, og ser på dette som en viktig del av vårt samfunnsansvar.

Vi investerer i dem som skal forme fremtidens matproduksjon.

Bilde

Utvikling av emballasje er et viktig miljøtiltak

Emballasje er avgjørende for å bevare matkvaliteten, forlenge holdbarheten og redusere matsvinn. I Norsk Kylling er emballasje et tverrfaglig felt, hvor vi samarbeider på tvers av avdelinger og fagområder. I 2024 jobbet vi med å:

  • Øke andelen resirkulerte materialer

  • Teste emballasje av monomateriale

  • Redusere forbruk

  • Undersøke alternative materialer

  • Forlenge produktholdbarhet

Vi har også tatt Plastløftet for sjette året på rad. Det betyr at vi har jobbet systematisk med å øke bruken av resirkulert plast, unngå unødvendig forbruk, og designe emballasje for gjenvinning. Dataene våre for emballasje går inn i Grønt Punkt Norge sin rapportering til myndighetene av næringslivets arbeid med avfallsforebygging.

Bilde

Færre kjørte kilometer gir lavere utslipp

Vi har i mange år samarbeidet med Gildset Kyllingtransport for å optimalisere dyretransporten. Smart rutevalg og materiellutnyttelse er det viktigste tiltaket for å redusere klimafotavtrykket fra transport. Sammen med primærnæringen og lokale myndigheter har vi fått åpnet de fleste strekninger for kjøretøy med høy nyttelast. Det sparer oss for 30 000 kilometer i året, og gir bedre plass for kyllingene.

I 2024 bestilte vi flere nye kjøretøy, og flere skal byttes ut – noe som vil kutte antall kjørte kilometer med opptil 60 000 i året. Dette gjør at vi kan transportere flere kyllinger per vogntog med lavere utslipp – uten at det går på bekostning av dyrevelferden eller tilgjengelig plass for kyllingene.

Neste side
4.4Kyllingfôret