Kylling som vokser saktere

For oss er valg av kyllingtype et verdivalg – vi tror på ansvarlig og bærekraftig matproduksjon.
Veien til å bli verdensledende på dyrevelferd startet i 2018. Da la vi om til en kyllingtype som har dokumentert bedre dyrevelferd enn standardkyllingen i Norge. Utfordringer som er vanlig hos hurtigvoksende kyllinger er så godt som fraværende hos Hubbard.
Norsk Kylling er fortsatt den eneste storskalaprodusenten med kun kylling som vokser saktere. Nå trenger vi 3,9 millioner færre kyllinger i året for å produsere samme mengde kjøtt som før. Tenk på hva det betyr for matsvinn og matberedskapen i Norge!

Hubbard
15 % mindre tilvekst
41 % lengre liv
63 % bedre helse
80 % lavere transportdød
40 % lavere daglig dødelighet
Kilder
Vi trenger 3,9 millioner færre kyllinger i året for å produsere samme mengde kjøtt som før
For et strengere regelverk
Norsk Kylling har over syv års erfaring med produksjon av kylling som vokser saktere. I tre år har vi vært sertifisert etter dyrevelferdsstandarden European Chicken Commitment (ECC). Det har gitt oss verdifulle erfaringer som må komme resten av bransjen til gode.
I 2024 var vi svært engasjert i regjeringens utarbeiding av ny dyrevelferdslov. Budskapet vårt var klart: vi ønsker oss tydeligere krav og et strengere regelverk. Skal Norge nå ambisjonen om å være ledende på dyrevelferd, må vi også ha et regelverk som setter standarden.
Med utgangspunkt i internasjonal forskning, dyrevelferdsstandarden ECC og egne erfaringer med ulike kyllingtyper, hadde vi følgende innspill til ny dyrevelferdslov:
Krav om bruk av kylling som vokser saktere
Krav om naturlig lys i både nye og eksisterende fjøs
Krav om bedre plass i fjøs, fra 36 kg/m2 til 30 kg/m2
Tydelige krav til leker og aktiviteter
Krav om merkeordning og revisjon av dyrevelferd
Vi er stolte av at arbeidet vårt med ny dyrevelferdslov har ført fram
Regjeringen har lyttet til erfaringene våre, og har satt krav om naturlig lys og vindu i fjøs, samt at kyllinger skal ha tilgang til leker og aktiviteter. Regjeringen erkjenner også at høy tilvekst er en betydelig velferdsutfordring, og sier at de vil følge nøye med på resten av bransjens overgang til kylling som vokser saktere.
Grønt lys av Dyrevernalliansen
I Dyrevernalliansens forbrukerguide har alle produktene produsert av Norsk Kylling grønt lys. Det betyr at dyrevelferden i produksjonen av kylling fra Solvinge, Stange, Prima og Norsk Kylling er vurdert til det beste nivået som er mulig å få kjøpt i dagligvarehandelen.
– Overgangen til Hubbard-kylling har vært et banebrytende steg for dyrevelferden i norsk fjørfenæring. Samarbeidet mellom Norsk Kylling og Dyrevernalliansen har ført til et bedre liv for millioner av kyllinger – og viser at næringslivet kan være en drivkraft for bedre dyrevelferd når vi jobber sammen mot felles mål, forteller Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen.
Du kan ta en titt i Dyrevernalliansens forbrukerguide her.

Overgangen til Hubbard-kylling har vært et banebrytende steg for dyrevelferden i norsk fjørfenæring.