Forrige side
1.3 Bonden om 2024
Neste side
Forrige side
1.3 Bonden om 2024
Neste side

Matproduksjon i en urolig verden

Bilde

Med svingninger i verdensøkonomien og stadig strengere rammer for import og eksport, har viktigheten av selvforsyning aldri vært større.

Kort oppsummert
  • Uro i verden understreker behovet for økt selvforsyning og bruk av norske råvarer.

  • Produksjonen har hatt god flyt med friske dyr og få sykdomstilfeller.

  • Strenge rutiner for biosikkerhet beskytter mot smitte utenfra.

  • Tilstedeværende bønder er nøkkelen til god dyrevelferd og trygg matproduksjon.

Året som har gått har vært preget av uro og usikkerhet i verden. Det påvirker også oss bønder. Vi har gjort store investeringer i gårdene våre og er avhengige av stabile forsyningslinjer. Når disse utfordres, øker sårbarheten i produksjonen. Derfor er det avgjørende at alle bransjeaktørene samarbeider om å øke bruken av norskproduserte fôrråvarer og andre innsatsfaktorer. Her har det skjedd mye positivt det siste året, og denne utviklingen gir både trygghet og retning for fremtiden. Å produsere mat med kortreiste ressurser er viktig, både for klimaet og for beredskapen.

Trygg mat starter med friske dyr

Til tross for usikkerheten utenfra har vi hatt et år med god flyt i produksjonen. Vi har hatt friske kyllinger med lite sykdom. Det tar vi ikke for gitt. Trusselen for smitte, spesielt fra trekkfugler og andre faktorer utenfor vår kontroll, er alltid til stede. Derfor har vi strenge rutiner og høy bevissthet rundt biosikkerhet. Smittesluse, rengjøring, desinfisering og ryddige omgivelser rundt fjøset er og blir en selvfølge.

Bilde
Vi vet hva det krever å produsere trygg mat – men også hva det gir.

Tilstedeværelse gir trivsel

Som bønder, vet vi at nøkkelen til god dyrevelferd og lønnsom drift er tilstedeværelse. Tett oppfølging av fuglene hver eneste dag gir oss kontroll og forståelse for drifta. Vi kjenner på kroppen hvordan det er å ha ansvar for en stor produksjon 24 timer i døgnet, 7 dager i uka, hele året. Så vi vet hva det krever å produsere trygg mat – men også hva det gir.

Vi er stolte av å være en del av verdikjeden til Norsk Kylling. Det er en aktør som tar ansvar for både folk, dyr og miljøet. Fjørfeproduksjon kan være krevende til tider, men støtten fra Norsk Kylling og gode kolleger gjør at vi løser utfordringene sammen. Det betyr mye.

– Veronika Bjørk og Kristian Elgseter, slaktekyllingprodusenter

Bilde
Bilde

Heder og ære til årets bønder

Hvert år gjør vi ekstra stas på bønder som har utmerket seg med målrettet forbedringsarbeid, solide produksjonsresultater og en fremoverlent læringsvilje. Bønder fra Singsås, Beitstad, Spongdal og Rognes ble kåret til Årets bønder i 2024. Utvikling er viktig, enten det er driftsrelatert eller innen dyrevelferd. Årets bønder utmerker seg på læring og forbedring, og vi er veldig glade for at vi har så gode ambassadører for Norsk Kylling.

  • Årets oppalprodusent: Arild Foros og Camilla Fyhn, Singsås.

  • Årets rugeeggprodusent: Heidi Verstad og Roar Aakervik, Beitstad.

  • Årets Solvingeprodusent: Trond og Eli Stenstad, Spongdal.

  • Årets Stangeprodusent: Marianne og Odd Fløttum Bones, Rognes.

Neste side
1.4Priser og anerkjennelser